Çocuğumu Siber Zorbalıktan Nasıl Korurum? 2023

Çocuğumu Siber Zorbalıktan Nasıl Korurum? 2023

İnsanoğlu günümüze kadar pek çok sorunla baş etti ve çözüm yolları geliştirdi. Her dönemin kendine özgü sorunları var. Bugünün en önemli sorunlarından bir tanesi de insanlığa büyük katkılar sunan teknoloji kaynaklı. Çağımızın yeni sorunu siber zorbalık. Dijital zorbalık nedir, çeşitleri nelerdir, örnekleriyle birlikte açıklayacağımız bu yazıda aynı zamanda bir nevi aile koruma programı olan telefon takip programları kullanarak siber zorbalıktan korunma yolları, nasıl siber zorbalıktan çocuklarınızı koruyabilirsiniz, değineceğiz.

Siber Zorbalık Nedir?

Cyberbullying nedir, daha Türkçe bir ifadeyle siber zorbalık nedir sorusunu, bir kişiye karşı bilgi ve iletişim teknolojileri yoluyla yapılan, yüz kızartıcı, küçük düşürücü paylaşımlarda, yorumlarda bulunmak, mesajlar atmak ve davranışlar sergilemek olarak cevaplayabiliriz. Kişisel hak ve özgürlüklere sanal ortamdaki araçları kullanarak yapılan tacizlerdir. İnternet ortamına taşınmış şiddet de denilebilir. Siber zorba nedir diye baktığımızda bu tür eylemeleri yapan kişilere denir, bir nebze sanal alemin kötü kabadayılarıdır. Siber kabadayılığın çeşitlerini açıklayalım.

Siber Zorbalık Çeşitleri

Başkasının telefonuna sızmaya çalışmaktan tutunda, izinsiz özel fotoğrafların paylaşılmasına, sahte hesap oluşturmaya kadar siber zorbalığın pek çok türüne rastlamak mümkün. Yaygın olarak görülen zorbalık türlerinden bazıları:

  • Siber Taciz: Saldırgan, tehdit edici, aşağılayıcı şekilde mesajlar atmak, yorumlar yapmak, paylaşımlarda bulunmak.
  • İftira: Birisiyle ilgili olmayan şeyler uydurmak ve bunu diğer kullanıcılar arasında yaymak.
  • Sanal Dışlama: Sohbet gruplarından, sosyal ağ topluluklarından veya çevrimiçi oyunlardan birini uzaklaştırmak, bunlar gibi siber yaşama katılmasına izin vermemek.
  • Sexting: Cinsel içerikli mesajlar göndermek, uygunsuz resim ve videolar ile rahatsız etmek.
  • Sanal Takip: Birini, rahatsız olduğunu, istemediğini, belirtmesine rağmen ısrarla her türlü sanal ortamda takip etmek, peşini bırakmamak.

Siber Zorbalık Örnekleri

Yukarıda bahsettiğimiz sanal zorbalıkla ilgili etkinliklerin gerçekleştirilmesi sonucunda çok üzücü sonuçlar ortaya çıkmaktadır. Birkaç örnek vermek gerekirse:

– Android casus yazılımlar ile hesap bilgilerinin çalınması ve sonrasında bunların tehdit amaçlı kullanılmasına bir örnek verelim. Siber zorbalıkla ilgili sözler arasında telaffuz edilmesi en acı olanı intihar. Avustralya’da Melbourne’da yaşayan 14 yaşındaki Türk kızı Şeniz Erkan kendisine ait sosyal ağ hesaplarının ele geçirilmesi sonucunda uğradığı tehdit ve saldırılara dayanamayarak intihar etti.

-Sahte hesaplar oluşturarak bir başkasıymış gibi davranarak yapılan zorbalığa bir örnek verecek olursak 14 yaşındaki Ryan’ın başına gelenler çok üzücü. Ryan İnternet’te tanıştığı bir kızla mesajlaşma uygulamaları vasıtasıyla sohbet etmeye başlar. Ancak çevrimiçi sözleri ile Ryan’ı etkileyen kişi, güzel bir kız değil, sanal zorbalık yapan sınıf arkadaşlarıdır. Bunu öğrendiğinde Ryan dayanamaz ve banyoda intihar eder.

Dikkat edilecek olursa iki örnekte de sanal şiddet mağdurları çocuklardır. Çocuk takip etme özelliği sayesinde ebeveyn takip programı siber zorbalıktan çocukları koruma adına ailelere büyük yardımcıdır.

Siber Zorbalıktan Korunma Yolları

Çocukları siber zorbalıktan koruma yollarına baktığımızda öncelikle çocuklara dijital vatandaşlık ne demektir öğretilmelidir. Doğru davranışlar kazanmaları sağlanmalıdır. Bu sayede sanal zorbalığa başvurmaları azaltılabilir. Siber zorbalıktan korunma yolları açısından eğitimin yanı sıra ebeveyn denetimi de ihmal edilmemelidir. Bunu size en iyi iPhone takip programı veya Samsung telefon takip yazılımı sağlayabilir. Burada önemli olan cihazın marka ve modelinden ziyade, takip özellikleri gelişmiş bir yazılımın tercih edilmesidir. Bu tür bir program telefonda silinen arama geçmişini görme gibi imkanlar sunarak çocuklarınızı korumanızı sağlar. İster arama kaydetme programı isterseniz arama engelleme programı olarak kullanabilirsiniz. Bu sayede siber avcıların çocuklarınızın iyi niyetlerini kullanarak onları kandırmasının önüne geçebilirsiniz.

Comments

Leave A Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

DMCA.com Protection Status